Column – Van bouwval tot heel huus?!

Column
Column

Het is deze maand exact 30 jaar geleden dat Bert van der Weide – fysiotherapeut bij het HeelHuus – zijn opleiding tot fysiotherapeut in Enschede heeft afgerond. Op een school waar destijds het praktisch werken ‘met’ en vooral ook ‘aan’ de patiënt zeer belangrijk was:  het leren kijken, luisteren en voelen; naast de basis leggen in het waarnemen en het begrijpen van de bouwtekening van mensen, allemaal verschillend gevormd, anders bewegend en verschillend in het verwoorden van klachten. Een opbouwende terugblik…

Tot op het fundament
“Het werken in een revalidatiecentrum was voor mij een uitgelezen vervolg op het leren begrijpen van het vak. Door het ontmoeten van mensen waarbij de fundamenten soms letterlijk ingestort waren; amputatie, dwarslaesie, beroerte, rolstoel, prothese, korset, kinderen en volwassenen; alle leeftijden, culturen en sociale achtergronden; verhalen van verdriet, boosheid en angst; van verlies, onzekerheid maar ook van hoop, vertrouwen en herstel. Maar ook door het tegenkomen van andere ambachtslieden; maatschappelijk werker, psycholoog, ergotherapeut, verpleegkundige, een arts; collega’s vol kennis en ervaring; getekend door compassie, gelouterd met geduld. En daardoor echt te leren luisteren en te durven vragen naar het verhaal. Te leren goed te tasten en te voelen in het lijf. Te leren durven benoemen en te kunnen zwijgen.“

De verbouwing
“Mensen komen bij mij met klachten. Zij ervaren hun lichaam als een bouwval; het knapt en kraakt, het piept en zucht, het is koud en bijna onbewoonbaar vermoeid, terwijl niet te verklaren pijn als onkruid woekert. Zij geven aan een lichaamsdeel het liefst te willen vervangen of zelfs graag uit het lijf te willen verhuizen, wanneer het uitzichtloos voelt. Waar moet ik dan beginnen? Ik luister en vraag, voel en tast, ik trek en duw, ik plak en prik. Ik heb veel gereedschap in mijn hoofd en mijn handen om te gebruiken bij de verbouwing. Daarnaast heb ik veel tekeningen leren lezen door eerdere pogingen tot renovatie en begrepen dat je soms moeten durven afbreken om tot opbouw te komen. Als fysiotherapeut voel ik mij dan ook een ambachtsman: eentje die samen met iemand werkt aan een ‘heel huus’.”

Article by best4u

Laat jouw reactie achter