Column – Vaster dan vast…?!

Opeens loop je vast. Nee, niet door allerlei wegopbrekingen, die overal tegelijkertijd lijken op te duiken. Helemaal richting de zomervakantie. En ook niet op de Route du Soleil op een zwarte zaterdag, richting het zuiden van Europa. Het is je lichaam of een deel daarvan dat dienst weigert en waarvoor je geen hulp lijkt in te kunnen roepen. In Nederland blijken zelfs ruim 2 miljoen mensen onverklaarbare chronische pijnklachten te hebben… totdat het soms zelfs helemaal even niet meer gaat.

 

Groeiende groep
Gelukkig hoeft het zover niet te komen en weet een groeiend aantal mensen de weg naar een juiste behandelaar te vinden. Naar een acupuncturist bijvoorbeeld, die naar je energiebalans en verstoringen daarin kijkt. Of naar een craniosacraal therapeut, die haperingen in het bindweefselsysteem opspoort en behandelt. Aan de reeks van holistische behandelingen is sinds kort Fasciatherapie (voluit Fascia Integratie Therapie en afgekort FIT) toegevoegd: een erkende specialisatie* binnen de fysiotherapie die zich ook op het bindweefsel en de soepelheid daarvan richt.

 

Veerkrachtige fascia
Fascia zijn de bindweefselvliezen die spieren, gewrichten, botten en organen omhullen. Fascia kan in veel gevallen verhard zijn wat zich uit in pijn, stijfheid, druk en vermoeidheid in het lichaam. Gezonde fascia zorgt ervoor dat we zonder problemen kunnen bewegen, buigen, strekken, rekken, lopen, rennen en springen. Een kangoeroe kan bijvoorbeeld reuzensprongen maken zonder gespierde poten te hebben. En ook getrainde marathonlopers zijn niet per definitie sterk gespierd. Dit betekent dat er een andere soort kracht bestaat, veerkracht, die zich dus in deze fascia bevindt. De rek kan hier soms letterlijk en figuurlijk even uit zijn. Met fasciatherapie worden pijnlijke plekken op een zachte manier, met rollers en dergelijke, behandeld. Daarnaast wordt ook naar de oorzaak van de pijn gekeken, waarbij factoren als stress en leefstijl een rol kunnen spelen en waarin vervolgens veranderingen nodig kunnen zijn.**

 

Samen sterk
Behandelen doe je niet alleen, maar juist als team. Bij het HeelHuus kies je bewust je therapeut, voor een reguliere en/of complementaire behandeling, en werk je actief samen aan verbetering. Ook elke therapeut binnen het HeelHuus werkt veel samen. Het team bestaat uit zeer enthousiaste, bevlogen en vakkundige specialisten. Jarenlange ervaring en gerichte kennis worden daardoor, waar nodig, heel gemakkelijk gezamenlijk ingezet. Ook in combinatie en samen met diverse andere medische en paramedische specialisten van ‘buiten’. Kortom, multidisciplinaire oplossingen voor multipel onbegrepen klachten!

 

* Fasciatherapie is geaccrediteerd door de KNGF. Doorverwijzing en vergoeding zijn hetzelfde als bij fysiotherapie.

** Meer informatie over fascia therapie is te vinden op fasciaweb.

Article by heelhuus

Laat jouw reactie achter