Column – Vastgepinde vrees…?!

Welk beeld krijg jij in je hoofd als je denkt aan naalden? Een infuus-, injectie, inentings-, of een verdovingsnaald? Naalden die pijn doen? De meeste mensen zijn er geen fan van, hebben er niet zoveel mee en vinden naalden per definitie eng.

 

Een eerste keer bij een acupuncturist op de behandeltafel zet je je dan ook vaak schrap. Bij de eerste prik houd je je adem in en je ogen stevig dicht… en vervolgens voel je er nagenoeg niets van en valt het heel erg mee! Bij acupunctuur worden namelijk slechts heel dunne naaldjes gebruikt. Niet te vergelijken dus met de bekende naalden uit het ziekenhuis en bij de tandarts.  En ook deze zijn in werkelijkheid vaak veel minder erg dan ze lijken.

 

Heel natuurlijk
Daarnaast is acupunctuur zoveel meer dan het zetten van naalden. Het is een belangrijk onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), een eeuwenoude en holistische manier van genezen. Hierbij wordt de mens niet slechts als een lichaam, maar als een drie-eenheid van lichaam, geest en emoties gezien. Dit drietal is nauw met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar voortdurend. Dit betekent dat een lichamelijke klacht kan ontstaan uit psychische of emotionele problemen en omgekeerd. En dat een ziekteverschijnsel een ‘disbalans’ in de drie-eenheid is. Een TCG-behandeling is er dan ook op gericht is om de natuurlijke balans daarin te herstellen. Afhankelijk van de oorzaak van de klacht wordt acupunctuur en/of kruidengeneeskunde ingezet.

 

Terug bij af
Een acupuncturist gaat ervan uit dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Dit energetisch evenwicht kan uit balans zijn door diverse factoren, zoals emoties, leefstijl, voeding, fysieke overbelasting en seizoensinvloeden. Vandaar dat het startpunt van elke acupunctuurbehandeling een uitgebreid intakegesprek is. Met daarbij het voelen van de pols, het bekijken van de tong en het eventueel noteren van gewicht en bloeddruk. Daarna volgt een diagnose van de blokkades en disbalansen, waar deze zich bevinden en waardoor ze zijn ontstaan (de mogelijke oorzaak). Op basis hiervan zet een acupuncturist een bepaalde behandeling in om klachten minder te laten worden en uiteindelijk te laten verdwijnen. Afhankelijk van de diagnose kunnen dit zowel ontspanningsoefeningen en adviezen voor het eet-en leefpatroon zijn, als cupping (een vacuüm-techniek) en moxa (een warmte-techniek), en uiteraard het prikken met heel dunne en vrijwel pijnloze naalden. Met andere woorden: met een gerichte acupunctuurbehandeling wordt je lichaam gestimuleerd om het natuurlijke evenwicht te herstellen. Terug bij af, maar dan goed en gezond!

 

Toepassingen acupunctuur, ook bij kinderen
reumatische aandoeningen – ondersteuning behandeling kanker – hoofdpijn – huidproblemen – maag- en darmklachten ­– hooikoorts – overgang – menstruatie – slaapproblemen – burn-out – zwangerschap – vruchtbaarheid – ademhaling/hyperventilatie

 

Team acupunctuur
Ricky Bochem, Acupuncturist – Kruidengeneeskundige
André Visch, Therapeut Energie & Bewustzijn – Acupuncturist – Manueel Therapeut
Janneke Vogelzang, Acupuncturist – MSc Kinderfysiotherapeut
Linda Weber, Acupuncturist

Article by heelhuus

Laat jouw reactie achter