Mondkapjes onder de loep

In het HeelHuus staat het elke dag voorop om de beste persoonlijke en op maat gemaakte zorg te bieden. De basis daarvoor zijn zowel de westerse als oosterse wetenschappelijke inzichten. Volgens André Visch van het HeelHuus ontbreekt juist deze wetenschappelijke grondslag grotendeels bij het dringende advies vanuit de overheid voor het dragen van niet-medische mondkapjes in openbare binnenruimtes.

 

“Jaap van Dissel, directeur van het RIVM, heeft al meerdere keren aangegeven dat het dragen van mondkapjes geen besmetting met het coronavirus voorkomt. Het advies is dan ook niet daarvoor bedoeld, maar gericht op een gedragsverandering. Dit is ook bevestigd door de minister van Medische Zorg en Sport, mevrouw Van Ark. Een bijkomend en ander niet zichtbaar effect van het dragen van mondkapjes is dat dit een groot aantal mensen nog angstiger maakt, omdat zij hierdoor voortdurend geconfronteerd worden met een dreigend gevaar. En angst zorgt juist voor een verzwakking van het immuunsysteem, de belangrijkste bescherming tegen virussen als corona.

 

Achtergrond afweersysteem

Ieder mens heeft een afweersysteem dat bestaat uit het zogenaamde ‘aangeboren’ met daarnaast het ‘verworven’ immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem kun je zien als een enorm leger van soldaten dat elke indringer, dus ook corona, binnen één tiende van een seconde vernietigt. Als dat leger sterk genoeg is, dan wordt elke indringer zeer snel vernietigd. Pas als heel veel virussen tegelijk binnenkomen, kunnen er een aantal door de linies heen breken en gaan zij infecteren. Het virus gaat zich dan vermeerderen in de eigen lichaamscellen. Dit maakt je ziek en dus besmettelijk voor anderen. Op dat moment komt het verworven afweersysteem in actie en gaat afweerstoffen maken. Bij voldoende afweerstoffen word je uiteindelijk weer beter.

Bij het huidige testen zie je deze tweedeling van het immuunsysteem niet terug. Want als je je laat testen en dus een PCR-test doet, dan test je ook positief op corona als het virus niet door de linies heen is gebroken en je dus niet bent geïnfecteerd, maar het virus wordt vernietigd door het aangeboren afweersysteem. Dit betekent dat het virus zich niet in de lichaamscellen heeft genesteld, zich niet kan vermeerderen en het verworven afweersysteem niet in actie hoeft te komen. Restanten van het virus kunnen zich dan in je slijmvliezen bevinden en je hebt dan een positieve uitslag, maar geen corona. Dit wordt echter wel meegeteld in de statistieken die gepubliceerd worden door de media en het RIVM.

 

Terug bij af

Om ziekte in zijn algemeenheid te voorkomen is het sowieso van groot belang om je afweersysteem op orde te hebben en te houden. Dit bereik je o.a. door gezonde voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging, matig alcoholgebruik, niet te roken, geen drugs en zo min mogelijk/geen gebruik van pijnstillers als ibuprofen en antihistamine, corticosteroïden etc. Bovendien zorgen sociale contacten en interactie voor een aanmaak van stofjes in het lichaam die het aangeboren afweersysteem versterken. Terwijl angst en stress deze juist weer verzwakken.

Daarnaast is het belangrijk om de aantallen virussen in de lucht, vooral direct om je heen, laag te houden. Dat kun je doen door veel buiten te zijn, waar de kans op besmetting nagenoeg nul is. En ook door heel goed te ventileren. De wachtruimte bij het HeelHuus is bijvoorbeeld erg groot. Er is veel m3 lucht beschikbaar. Binnen het HeelHuus ligt daarom, naast de RIVM-maatregelen, de nadruk op zoveel mogelijk ventilatie.

 

Wat de mondkapjes betreft: deze beïnvloeden je persoonlijke ventilatie (ademhaling) helaas vaak negatief, omdat het zuurstofgehalte van de ingeademde lucht minder wordt en het CO2-gehalte toeneemt. Dit is bij langdurig gebruik van veel mondkapjes erg ongezond en vermindert de weerstand. Dan ben je dus eigenlijk terug bij af, terwijl ook je angst toeneemt. Ik zou daarom iedereen willen aanraden om je eigen gebruik van mondkapjes eens gewoon onder de loep te nemen. En goed te kijken naar wat jou drijft om een mondkapje al dan niet te dragen.”

 

 

 

 

Article by heelhuus

Laat jouw reactie achter