Heelhuus wachtruimte2

Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina

Janneke Vogelzang

Acupuncturist

Mijn naam is Janneke Vogelzang en sinds kort werk ik op de donderdag als (kinder)acupuncturist bij het HeelHuus Gezondheidscentrum. Daarnaast ben ik als Master (Msc) Kinderfysiotherapeut 2 dagen per week werkzaam bij een praktijk in Apeldoorn. De liefde voor het behandelen van kinderen is ontstaan tijdens een stage in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. Na het afronden van mijn studie fysiotherapie in Enschede ben ik dan ook in 2000 begonnen op de afdeling kinderrevalidatie in het Viecuri Ziekenhuis. Daar werd mijn enthousiasme voor kinderen nog groter en besloot ik aansluitend de 4-jarige Masteropleiding Kinderfysiotherapie te volgen in Utrecht. Vervolgens kwam ik door het reizen door Azië met man en 3 kinderen in aanraking met acupunctuur. Ik raakte zo bevlogen van deze oosterse geneeswijze dat ik in 2016 besloot om te starten met de opleiding Chinese Geneeswijze en Acupunctuur aan de Qing-Bai Academy. Deze opleiding heeft mij een bredere en completere blik gegeven op de mogelijke gezondheidsproblemen bij zowel een kind als een volwassene. Ik kan daardoor jong en oud helpen om zowel de lichamelijke, emotionele als geestelijke gezondheid te verbeteren.

 

Acupunctuur voor kinderen

Een acupuncturist gaat ervan uit dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Bij een kind is deze energiehuishouding meer in beweging dan bij een volwassene, omdat een kind zowel fysiek, emotioneel als geestelijk nog volop in ontwikkeling is. De energie stroomt daarbij meer en gemakkelijker. Bij klachten zal een kind dus ook sneller op een acupunctuurbehandeling reageren. Het energetisch evenwicht kan daardoor sneller hersteld worden, waarna het kind weer voldoende energie heeft om te groeien en zich verder te ontwikkelen.

Toepassingen bij kinderen
Net als bij volwassenen kan acupunctuur ook bij kinderen een grote hoeveelheid en diversiteit aan klachten wegnemen. Daarnaast is een acupunctuurbehandeling niet alleen gericht op de symptomen, maar juist ook op de oorzaak van het ontstaan van de klachten.

Voorbeelden van klachten bij kinderen:

  • Hoofdpijn, buikpijn, groei gerelateerde pijn, overbelasting of blessures
  • Adem/longproblematiek, allergie, hooikoorts, verkoudheden, holte-ontstekingen
  • Ontlastings- en plasproblemen
  • Mentale problemen, slaapproblemen, onrust, angst
  • Algehele malaise, gebrek aan energie, vermoeidheid, gespannenheid

De behandeling

Tijdens het eerste consult is het van essentieel belang dat het kind zich op zijn/haar gemak voelt. Op een positieve, sensitieve en empathische wijze wordt met behulp van beeldend materiaal uitgelegd wat acupunctuur is en hoe & waarom hetwerkt. Uiteraard is er voldoende tijd om vragen te stellen of om eventueel een nog meer ontspannen sfeer te creëren.

Daarna volgen een aantal vragen over de fysieke, mentale en emotionele gezondheid en het welbevinden van het kind. Ook wordt samen naar de vorm, het beslag en de kleur van de tong gekeken en als het nodig is, worden de beide polsen gevoeld.

Uit al deze informatie volgt de TCG (Traditioneel Chinese Geneeskunst) diagnose. Dit is een energetische diagnose waarbij blokkades en disbalansen in de energiestroom en zwaktes of voltes in de energiehuishouding naar voren komen. Hiermee stellen we tot slot samen een behandelplan op. Het zetten van vrijwel pijnloze naaldjes kan een onderdeel van dit plan zijn.

Het plan bestaat meestal uit 6 tot 10 behandelingen. Afhankelijk van de ernst (acuut/chronisch) zal er 1 x per week of om de 2-3 weken worden afgesproken. Omdat een kind nog jong is, genoeg energie heeft en waarschijnlijk weinig ziektes heeft doorgemaakt in zijn/haar leven, is er snel resultaat te behalen.

flower-pattern

Lees onze Blog & Actualiteiten

AndreVisch2019

Column – Een schotelantenne…?!

Het klinkt niet alledaags, je bezighouden met Energie & Bewustzijn. Toch is het iets wat André Visch, therapeut en coach van het HeelHuus, al jaren en dag in dag uit op een heel toegankelijke manier doet. En waar hij veel mensen mee helpt en ook verder in begeleidt. Het is ook iets wat eigenlijk iedereen […]

HeelHuus-Kerstteam

Openingstijden Feestdagen

Het HeelHuus Gezondheidscentrum is op onderstaande feestdagen gesloten. Op deze dagen kan een bericht achtergelaten worden op het antwoordapparaat. Er wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld. Let op! Het HeelHuus is in 2019 ook op maandag 30 december gesloten.  

HeelHuus FB-header Kerstmarkt 1200x628px

Prima Pleisterplaats…?!

Je ziet en ontmoet er mensen van heinde en ver, maar ook mensen uit de regio, mensen uit de buurt, van om de hoek, klein, groot, jong, oud, gezond en minder gezond … ‘yeps, vitalo’s of jaggers’… Dat is Zutphen. En dat is ook helemaal het Heelhuus!   Huus voor Heling De naam HeelHuus geeft […]

Volg ons op Instagram