Heelhuus wachtruimte2

Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina

Janneke Vogelzang

Acupuncturist

Mijn naam is Janneke Vogelzang en sinds kort werk ik op de donderdag als (kinder)acupuncturist bij het HeelHuus Gezondheidscentrum. Daarnaast ben ik als Master (Msc) Kinderfysiotherapeut 2 dagen per week werkzaam bij een praktijk in Apeldoorn. De liefde voor het behandelen van kinderen is ontstaan tijdens een stage in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. Na het afronden van mijn studie fysiotherapie in Enschede ben ik dan ook in 2000 begonnen op de afdeling kinderrevalidatie in het Viecuri Ziekenhuis. Daar werd mijn enthousiasme voor kinderen nog groter en besloot ik aansluitend de 4-jarige Masteropleiding Kinderfysiotherapie te volgen in Utrecht. Vervolgens kwam ik door het reizen door Azië met man en 3 kinderen in aanraking met acupunctuur. Ik raakte zo bevlogen van deze oosterse geneeswijze dat ik in 2016 besloot om te starten met de opleiding Chinese Geneeswijze en Acupunctuur aan de Qing-Bai Academy. Deze opleiding heeft mij een bredere en completere blik gegeven op de mogelijke gezondheidsproblemen bij zowel een kind als een volwassene. Ik kan daardoor jong en oud helpen om zowel de lichamelijke, emotionele als geestelijke gezondheid te verbeteren.

 

Acupunctuur voor kinderen

Een acupuncturist gaat ervan uit dat lichamelijke en geestelijke klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Bij een kind is deze energiehuishouding meer in beweging dan bij een volwassene, omdat een kind zowel fysiek, emotioneel als geestelijk nog volop in ontwikkeling is. De energie stroomt daarbij meer en gemakkelijker. Bij klachten zal een kind dus ook sneller op een acupunctuurbehandeling reageren. Het energetisch evenwicht kan daardoor sneller hersteld worden, waarna het kind weer voldoende energie heeft om te groeien en zich verder te ontwikkelen.

Toepassingen bij kinderen
Net als bij volwassenen kan acupunctuur ook bij kinderen een grote hoeveelheid en diversiteit aan klachten wegnemen. Daarnaast is een acupunctuurbehandeling niet alleen gericht op de symptomen, maar juist ook op de oorzaak van het ontstaan van de klachten.

Voorbeelden van klachten bij kinderen:

  • Hoofdpijn, buikpijn, groei gerelateerde pijn, overbelasting of blessures
  • Adem/longproblematiek, allergie, hooikoorts, verkoudheden, holte-ontstekingen
  • Ontlastings- en plasproblemen
  • Mentale problemen, slaapproblemen, onrust, angst
  • Algehele malaise, gebrek aan energie, vermoeidheid, gespannenheid

De behandeling

Tijdens het eerste consult is het van essentieel belang dat het kind zich op zijn/haar gemak voelt. Op een positieve, sensitieve en empathische wijze wordt met behulp van beeldend materiaal uitgelegd wat acupunctuur is en hoe & waarom hetwerkt. Uiteraard is er voldoende tijd om vragen te stellen of om eventueel een nog meer ontspannen sfeer te creëren.

Daarna volgen een aantal vragen over de fysieke, mentale en emotionele gezondheid en het welbevinden van het kind. Ook wordt samen naar de vorm, het beslag en de kleur van de tong gekeken en als het nodig is, worden de beide polsen gevoeld.

Uit al deze informatie volgt de TCG (Traditioneel Chinese Geneeskunst) diagnose. Dit is een energetische diagnose waarbij blokkades en disbalansen in de energiestroom en zwaktes of voltes in de energiehuishouding naar voren komen. Hiermee stellen we tot slot samen een behandelplan op. Het zetten van vrijwel pijnloze naaldjes kan een onderdeel van dit plan zijn.

Het plan bestaat meestal uit 6 tot 10 behandelingen. Afhankelijk van de ernst (acuut/chronisch) zal er 1 x per week of om de 2-3 weken worden afgesproken. Omdat een kind nog jong is, genoeg energie heeft en waarschijnlijk weinig ziektes heeft doorgemaakt in zijn/haar leven, is er snel resultaat te behalen.

flower-pattern

Lees onze Blog & Actualiteiten

Vitaalwater

Column – Warm Welkom…?!

Regelmatig hoor je dat er bij binnenkomst in het HeelHuus direct een heel ontspannen, gezellige, warme en geborgen sfeer wordt ervaren. Het voelt alsof je een huiskamer binnenstapt, met prettige verlichting, leemstuc op de wanden, bamboe op de vloer. Waar een kopje koffie of thee altijd klaarstaat, terwijl je plaatsneemt aan de grote, van boomstammen […]

acupuncturist Janneke Vogelzang

NIEUW IN HET TEAM: Janneke Vogelzang

Mijn naam is Janneke Vogelzang en sinds kort werk ik op de donderdag als (kinder)acupuncturist bij het HeelHuus Gezondheidscentrum. Daarnaast ben ik als Master (Msc) Kinderfysiotherapeut 2 dagen per week werkzaam bij een praktijk in Apeldoorn. De liefde voor het behandelen van kinderen is ontstaan tijdens een stage in de sloppenwijken van Zuid-Afrika. Na het […]

naaldopsteen

Column – Vastgepinde vrees…?!

Welk beeld krijg jij in je hoofd als je denkt aan naalden? Een infuus-, injectie, inentings-, of een verdovingsnaald? Naalden die pijn doen? De meeste mensen zijn er geen fan van, hebben er niet zoveel mee en vinden naalden per definitie eng.   Een eerste keer bij een acupuncturist op de behandeltafel zet je je […]

Volg ons op Instagram