Waarschijnlijk zul je bij het woord ‘stress’ niet direct aan een jas denken. Peter ter Horst, de craniosacraal therapeut van het HeelHuus, doet dit echter wel… De Dikke van Dale Volgens de Dikke van Dale is stress een ‘kracht die, in de vorm van fysische, psychische of sociale druk uitgeoefend op een systeem, leidt tot […]
Peter ter Horst
Mijn naam is Peter ter Horst en ik ben - na een afgeronde studie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - sinds 2001 fysiotherapeut. Sinds 2011 ben ik tevens craniosacraal therapeut, afgestudeerd aan het Upledger Instituut te Doorn.
Als fysiotherapeut ben ik voorstander van een actieve revalidatie. Wanneer de voorwaarden zijn geschapen om daarmee te starten, kun je o.a. verder werken aan het trainen van specifieke kracht, krachtuithoudingsvermogen of stabiliteitstraining. Zodoende leer je jouw lichaam beter kennen en beheersen. Je zult mij daarom geregeld in de oefenzaal tegenkomen.
Contactgegevens
Als craniosacraal therapeut ben ik gewend om een holistische benadering te hanteren. Het doel van de behandeling is om de oorzaak van de klacht(en) te behandelen en niet de symptomen.
Craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De therapie is vernoemd naar de botdelen die het centrale zenuwstelsel omgeven en bevat alleen zachte fascie (bindweefsel) technieken. Sinds 2012 heb ik mijn eigen praktijk. Klik hier om meer te weten te komen over craniosacraal therapie.
In maart 2013 ben ik komen werken bij het HeelHuus Gezondheidscentrum, waar ik een grote verscheidenheid aan klachten behandel middels fysiotherapie en/of craniosacraal therapie. Op de voorgrond staat het leren kennen, herkennen en verkennen van je lichaam. Daar waar nodig werk ik nauw samen met de andere disciplines van het HeelHuus team.
Kinderaantekening - Craniosacraal Therapie
Als craniosacraal specialist van het HeelHuus, ben ik een van de eersten met een kinderaantekening (pediatrie) bij craniosacraal therapie. Dit betekent dat ik me speciaal in deze heel kwetsbare leeftijdsgroep heb verdiept en hiervoor een opleiding heb gevolgd aan het Upledger Instituut in Doorn. Craniosacraal therapie kan een belangrijke positieve ontwikkeling in gang zetten bij zowel baby’s en heel kleine kinderen (overmatig huilen/huilbaby’s, voorkeurshouding, overstrekken, slaapproblemen) als ook bij kinderen die op de een of andere manier in hun ontwikkeling achterblijven of anderszins klachten hebben.
Praktijkvoorbeeld Peter ter Horst
Van jong...
Onlangs kreeg ik de vraag van een moeder of ik iets kon betekenen voor haar bijna 1-jarige zoon. Hij had een sterke voorkeur om op zijn rechterzijde te slapen en huilde vanaf zijn geboorte (overmatig) veel. Ze waren al bij een kinderarts geweest en hadden aan de hand daarvan geëxperimenteerd met voeding en kinderfysiotherapie (inbakeren). Niets had echter het gewenste resultaat.
Toen ik begon met het lichamelijk onderzoek, voelde ik direct een sterke spanning aan de rechterzijde van zijn lijf met de lever als middelpunt. Zijn schedel vertoonde een asymmetrie met een duidelijk zichtbare afplatting aan de rechterzijde. Bij navraag aan de moeder bleek haar zoon tijdens de zwangerschap langere tijd in een dwangstand te hebben gelegen in de baarmoeder.
Met zachte technieken behandelde ik de lever en vrijwel direct reageerde hij met het bewegen van zijn gehele lichaam, ondersteund door huilen. Dit zijn vormen van ontlading van restricties in de fascie (bindweefsel). Daarna lag hij zichtbaar voldaan op de behandeltafel. Behandeling van zijn (afgeplatte) schedel hoefde niet, omdat de botstukken op die leeftijd nog niet met elkaar waren vergroeid. Door regelmatige wisseling van houding en het (bijna) gaan staan, zou immers de zwaartekracht de asymmetrie vanzelf gaan opheffen.
Ik heb hem in de opvolgende twee maanden nog twee keer behandeld. Na de eerste behandeling was het huilen fors verminderd en gedaald tot het gemiddelde niveau van de leeftijd van het kind. Na de derde behandeling waren de schedelbeenderen ook al nagenoeg symmetrisch. Vader en moeder waren dolblij, helemaal ook omdat ze zelf weer konden genieten van hun nachtrust.
...tot op elke leeftijd
Ook de ouder wordende mens komt voor een behandeling in aanmerking. Zo behandel ik op dit moment een 87-jarige dame die al 4 jaar kampte met bijna dagelijkse hoofdpijn. In de nacht kon ze hierdoor niet door slapen en werd ze vermoeider en vermoeider. Tijdens de eerste behandeling – terwijl ik haar hoofd behandelde – herinnerde deze mevrouw zich ineens dat ze 4 jaar geleden plat achterover was gevallen, doordat ze was uitgegleden op een besneeuwde stoep. De energie van deze flinke klap zat nog ‘opgeslagen’ in haar occiput (achterhoofdsbeen). Dit zorgde voor een verminderde mobiliteit van het bot. Omdat weefsel van het bot direct deel uitmaken van het craniosacraal systeem, zorgde dit automatisch voor een verminderde mobiliteit in haar gehele systeem met o.a. een verslechterd zicht. Na drie behandelingen was de mobiliteit volledig hersteld en kon ze de gehele nacht doorslapen. Hoofdpijn heeft ze niet meer gehad en haar zicht was een stuk helderder geworden. Ook vond ze het prettig dat ze overdag weer meer kon ondernemen zonder moeheid te ervaren.

Lees onze Blog & Actualiteiten
Wat gebeurt er energetisch bij vaccinaties tegen Covid 19?
Veel mensen stellen André Visch, in zijn praktijk in het HeelHuus, de vraag of ze zich nu wel of niet moeten laten inenten. Tegenwoordig is het best gevaarlijk om hierop te antwoorden. “Door de polariteit in de samenleving is een genuanceerd antwoord bijna niet mogelijk. Je wordt meteen in een kamp ingedeeld.” Zo begint hij […]
Mondkapjes onder de loep
In het HeelHuus staat het elke dag voorop om de beste persoonlijke en op maat gemaakte zorg te bieden. De basis daarvoor zijn zowel de westerse als oosterse wetenschappelijke inzichten. Volgens André Visch van het HeelHuus ontbreekt juist deze wetenschappelijke grondslag grotendeels bij het dringende advies vanuit de overheid voor het dragen van niet-medische mondkapjes […]